Június 19 - Kedd:
- 11 órakor, elsőként a lemhényi csapat érkezett. Ettől a pillanattól számítjuk elkezdődöttnek az ötödik tehetségfejlesztő tábort, melynek idei fő témája a pozsonyi csata volt.

Ez annyit jelent, hogy a tábor minden rendezvénye e téma égisze alatt zajlott, legyen az sport, kézműves foglalkozás, ének, tánc és bármi egyéb.
- Már az érkezés örvendezéssel volt telítve, mert mindenkinek nagyon tetszett a szép táj a gyönyörű tóval, a tábori környezet és az elfoglalt szobák rusztikus hangulata. Délben, a csíkpálfalvi résztvevők érkezésével beindult az ismerkedés, melyet finom ebéd követett.
- Ez után programismertető következett és egy vakációs történelem óra, ahol a táborozók rajzfilmes mozizás közben tudták meg, mi is történt 1111 évvel ezelőtt, július 3-7 között. Ezt énektanulással tetőztük, a Historica együttes “Pozsonyi csata” c. dalát próbálván átvinni saját hangszálainkra.
- Vacsora után lefekvésig hun és keresztes lovagi pajzsokat, kardokat, íjjakat készítettünk, természetesen papírból és fából.
- Nehezen aludt el a tábor, a sok újdonság későig tartotta ébren az élményéhes társaságot.

 

 


 

Június 20 - Szerda:
- Sonkás reggelivel indult a nap, melyet a “Székelyek a magasban egyesület” emelt egésznapos élménybirodalommá. Az ebédig zajló kajakozásba és lubickolásba is belefért egy rövid csatajelenet, de a délutáni mászással egybekötött tiroli csúszdába már több harci elemet sikerült bevinni. A vacsora előtti kötéltáncolás rámutatott arra, hogy a táborozók nemcsak dolgozatírásaikban tehetségesek, de ugyanolyan könnyen sajátítanak el izmot és ideget próbára tevő mutatványokat is. A vacsorát követő rövid pihenő után, lefekvésig felpótoltuk a harci ruházatot és eszköztárat néhány új felszereléssel.

 

 


  

Június 21 – Csütörtök:
A finom reggeli után a táborozó gyerekek nemzeti írásunkkal, a rovással ismerkedtek. Ízelítőt kaptak a székely írás rejtelmeiről és szintjeiről az írás kezdeteitől, a képírástól az összerovásig.
A délutáni program rendkívüli hangulatát a Háromszék Táncegyüttes művészei, Székely Edina-Emőke és Márton Csaba néptánc oktatóknak köszönhetjük, előadásaik sikerének köszönhetően a program estig tartott.

 

 


 

Június 22 – Péntek:
A pozsonyi csata kicsinyített mását vittük színre, melynek csatajelenetét a gyerekek egyhamar a tábor egyik fénypontjává avatták. Film készült belőle, a forgatáson a csapat minden tagja szívvel lélekkel adta bele magát, a csata hitelességét kiemelendő.
A délutáni rajzolás és festegetés sokadszorra is igazolta, valóban tehetséges gyerekek tábora ez, az alkotás gyakorlata egy állandó folyamattá vált.

 

 


  

Június 23 – Szombat:
Kézdivásárhely. Esőben és hidegben indultunk a táborból a céhes városba, de az időjárás és a kezdeti bonyodalmak nem befolyásolták a terveket. A megújult múzeum történelmi részlege után a babamúzeum kínálta felejthetetlen érték- és szépségérzetetét látni a gyermekarcokon… aztán a “Maassluis Nyugdijas Klub” finom kalácsának örvendhettek a táborozók. Innen Szántó Éva, a nyugdíjas klub vezetője, a A Hobbi Cserebere Klub Pince és a Gyűjtemények Házába kísért, ahol a sok értékes látnivalótól és Beke Ernő bemutató előadásától szem-száj tátva maradt. Táplálkozás a Milleniumi parkban, fagylaltozás és vissza a táborba, mert készülnünk kellett a záróprogramra, melyet a tábortűz test- és lélekmelengető lángjai kovácsoltak összetartozó közösségi érzéssé.

 

 


 

Június 24 – Vasárnap:
Reggeli könnyes búcsúzkodás. A résztvevők apraja-nagyja, mindenki azt szerette volna, ha ez a tábor legalább tíz napig tart. Csodálatosan éreztük magunkat és tudjuk, hogy a táborozóknak felejthetelen élménysorozatban volt részük. Az írott visszajelzések is ezt igazolják.
Megegyeztünk, hogy a tehetség- és egyéniségfejlesztés érdekében a jutalmazottak ezután is mindent beleadnak a meghírdetett pályázatokba és akkor biztosan találkozunk: JÖVŐBEN, UGYANEKKOR, UGYANITT!

 

 

 

Pildner József beszámolója

 


 

For the last 10 years I have been travelling around the world and meeting people that, not only has technical knowledge and understanding about the humanitarian, environmental, and political crisis we are facing around the planet and, specially, in their communities, but also they have the sensibility and holistic understanding that the problems are located much more than it obvious appear: such as corruptions, conflicts, climate change, deforrestation, mental health problems, such as depression, disrespect among all beings and so on. All of these are consequences of a deeper case that concern to individuals and affect, gradually, all the community and the world, I am speaking about our connection with ourselves, nature and others.

 

Together with these people we are, each one in their own way and in their communities, trying to reflect on the issues and possible ways to deal with them. Between some friends we call ourselves "infantry soldiers" of a peace war. It means that we are going in front of our people to try to get their awareness.  We want to raise the flag of love, respect and compassion. Last weekend I luckily met the youngest "soldier" of this great mission at Pozsonyi csata camping, her name is Vass Anita. I was impressed by her intelligence, communication skills, and understanding and way of thinking. She is only 13 years old and already knows that we are all the same and everybody should respect everybody. It sounds obvious, but I assure that to really understand this simple thing requires a lot. 

 

I happy that I had the chance to be with all those amazing kids and I am sure that Anita will keep making difference in her community and in the world.

 

Monique Lima Leite beszámolója

 

 


Warning: include_once(/home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation../settings_pagination.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation/default.php on line 11

Warning: include_once(): Failed opening '/home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation../settings_pagination.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation/default.php on line 11

    Warning: Use of undefined constant TCK_ARTICLE_PAGINATION_SHOW_ICONS - assumed 'TCK_ARTICLE_PAGINATION_SHOW_ICONS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation/default.php on line 18
0
0
0
s2smodern

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon