Megtartotta a Székelyföldi Tehetségnap II. kiadását a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács. Az eseményt megtisztelte jelenlétével Franz Mönks professzor, az Európai Tehetségsegítő Tanács örökös elnöke is.

 

 

A Tehetségnap a Csutak Vilmos által megfogalmazottak szellemében zajlott, arra hívva fel a figyelmet, hogy a tehetség felelősséget jelent számunkra és a tehetség számára egyaránt, hiszen önmagában nem elég csak a tehetség, a tehetséggel foglalkozni kell. Ezt fogalmazta meg beszédében Deák Zsombor triatlonista, akinek meglátása szerint az, hogy a világ első legjobbjai között található, 1% tehetség és 99% munka eredménye. Miklós Edit a kitartásának köszönhetően ma a legjobb magyar alpesi síző a világon, Pálffy Tibort pedig az önmagába vetett hit vezette rá a színi pályára, olyan körülmények között, amikor szinte reménytelennek tűnt a próbálkozás.

 

Ha Bolyai János idejében is létezett volna szervezett tehetséggondozás, ma ismertebb lenne mint Gauss és pályáját sem törte volna kettébe a méltánytalan elhallgatás. Ezek a gondolatok is felmerültek a Kristály Sándor matematikus előadásában, aki a görbületek izgalmas világába kalauzolta a hallgatóságot.

 

Ezen a napon felcsillantak a tehetségek: a Codex régizene együttes lelkesítő bevezető zenei előadása, Oláh-Székely Rebeka gyönyörű népdaléneklése, Szabó Bence és Veress Szilárd robotikai mutatványa, a Kőrösi Csoma Sándor színjátszókör tagjainak rövid előadása, Bálint Zsófia csodálatos, hangulattal teli mesemondása.

 

A Tehetségnapon kiváló szakmai előadások hangzottak el. Dr. Balogh László, a MATEHETSZ elnöke az egyéni fejlesztőprogramok fontosságáról beszélt, a korszerű tehetséggondozás alapelveiről és módozatairól. Szakítani kell a hagyományos, A Tehetség utat tör magának! szemlélettel, hiszen a gyakorlat azt igazolja, hogy igenis, a tehetséggel foglalkozni kell, és fejlesztő környezetre van szüksége ahhoz, hogy kibontakozhasson. Bajor Péter, a MATEHETSZ ügyvezető elnöke egy rövid számolási gyakorlattal szemléltette, hogy mekkora a társadalmi felelősség a tehetségek gondozásában. Ha manapság 300 000 az erdélyi iskolázott magyar gyermekek száma, akkor 3 000 átlagon felüli tehetséggel, illetve 300 kimagasló tehetséggel számolhatunk Erdélyben! Egyáltalán nem mindegy, hogyan hasznosulnak ezek a tehetségek, a közösség szempontjából sem. Kormos Dénes, a Kárpát-medencei tehetségsegítő tanácsok kollégiumának elnöke a tehetségtanácsok fontos szerepét emelte ki, mint összekötő kapocs és szervezői feladatokkal ellátott egységei a tehetséggondozói hálózatnak.

 

András Imre, A Közösségért Alapítvány ügyvezető igazgatója ismertette a MOL tehetségtámogató programját, és felhívta a figyelmet a jelenlegi kiírás lehetőségeire.

 

 

 

0
0
0
s2smodern

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon