A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) pályázati kiírása általános és középiskolás diákoknak, valamint egyetemistáknak a 2014. november 5. és 2015. február 9. közötti időszakra.

 

A pályamunkák témája :

 

I. Az én falum/városom

Helytörténeti, néprajzi gyűjtés/kutatás 5 fős (4 gyermek és 1 felnőtt) csoportoknak.

1. A 2–4. osztályosok a következő témakörökből választhatnak:

a) Néprajzi gyűjtés: Ritka növények/állatok a településünk környékén; gyógynövények, gyógyvizek; hagyományos ételek. Népi mesterségek a falunkban/városunkban.
b) Épített örökségünk: Régi épületek a falunkban/városunkban.
c) Régi írások faggatása: A falu/város valamely neves szülöttének bemutatása a településen fellelhető írásos és tárgyi dokumentumok, szóbeli emlékek felhasználásával.

A versenyre benevező csapatok tagjai lehetnek egyetlen osztály képviselői, de a csapatok alakulhatnak különböző osztályos vagy a település különböző iskoláinak tanulóiból is.

 

A pályamunka három részből áll:
- a gyűjtés/kutatás eredményének 2–4 oldal terjedelmű (A4-es, vonalazott) kézzel írott bemutatása.
- a szöveghez készített rajzok, térképek, illusztrációk, fotók stb. 2–4 oldal terjedelmű gyűjteménye (bármilyen technikával, A4-es oldalon).
- a gyűjtés/kutatás folyamatát rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló.

 

2. Az 5–8. osztályosok a következő témakörökből választhatnak:

a) Néprajzi gyűjtés: Határ- és dűlőnevek, régi receptek, régi íratlan falutörvények, helyi népszokások stb.; Településünkről származó tárgyak székelyföldi múzeumokban; Ipartörténeti emlékek a falunkban/városunkban; Régi tárgyak a falunkban/városunkban; Névadási szokások településünkön.
b) Épített örökségünk: Településünk műemléképületei; Településünk emlékművei (kapcsolódó történelmi adatokkal, az érintett családok bemutatásával).
c) Régi írások faggatása: Régi népes családok családfái; Településünk egyházi anyakönyveiből; Településünk még fel nem dolgozott történetéből ( a 20.század második felétől napjainkig); Iskolatörténeti kuriózumok.
d) Interjú: A település 70 év fölötti lakosainak faggatása: hajdani életvitel, szokások, táplálkozás, iskola stb.

 

A versenyre benevező csapatok tagjai lehetnek egyetlen osztály képviselői, de a csapatok alakulhatnak különböző osztályos vagy a település különböző iskoláinak tanulóiból is.

 

A pályamunka három részből áll:
- a gyűjtés/kutatás eredményének bemutatása számítógépen szerkesztett, 2000–3000 karakter terjedelmű összefoglaló szövegben.
- a szöveghez készített rajzok , térképek, illusztrációk, fotók stb. 3–4 oldal terjedelmű gyűjteménye (bármilyen technikával, A4-es oldalon).
- a gyűjtés/kutatás folyamatát rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló.

 

Beküldési határidő mindkét korcsoportban: 2015. február 9.

 

II. Mikes Kelemen – 325

Irodalmi pályázat 9-11. osztályos diákoknak és egyetemistáknak.

Születésének 325. évfordulója alkalmából Mikes Kelemen személyéhez kapcsolódó eredeti írásokat várunk a következő műfajokban:
- esszé (egyéni)
- filmforgatókönyv (egyéni vagy 2 fős csapat)
- színpadi jelenet (egyéni vagy 2 fős csapat)
- képzelt interjú Mikes Kelemennel (egyéni)
- Mikes Kelemen fiktív Facebook-oldala, az elképzelés leírása (egyéni vagy 2 fős csapat)

 

A pályamunka terjedelme 3000–6000 karakter szóközökkel.
A pályázatokat elektronikus formában várjuk.

 

Beküldési határidő: 2015. február 9.

 

III. Forrás-kincsünk

Pályázat 7–11. osztályos diákoknak.

 

A pályázat célja a helyi/környékbeli vízforrás (ok) feltérképezése és rendbetétele, a munka népszerűsítésére a helyi közösségben.

 

A versenyre 8 fős (6 tanuló + 2 felnőtt) csoportok benevezését várjuk. A csapatok tagjai lehetnek egyetlen osztály képviselői, de a csapatok alakulhatnak különböző osztályos vagy a település különböző iskoláinak tanulóiból is.

 

A pályamunka négy részből áll:
- a választás indoklása, a kutatás, feltérképezés eredményének bemutatása számítógépen szerkesztett, 2000–4000 karakter terjedelmű összefoglaló szövegben.
- a szöveghez készített rajzok, térképek, illusztrációk, fotók stb. 3–4 oldal terjedelmű gyűjteménye (bármilyen technikával, A4-es oldalon).
- a munkafolyamatot rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló.
- a kezdeményezést a helyi lakosság körében népszerűsítő dokumentumok gyűjteménye: plakát- és szórólapterv, a munka céljáról és eredményéről megkérdezett helybeliek véleményének rövid ismertetése.

 

A pályamunkákat elektronikus formában várjuk.

 

Beküldési határidő: 2015. február 9.

 

IV. Székfoglaló

Játékpályázat általános és középiskolás diákoknak, valamint egyetemistáknak. Egyéni személyek, csoportok vagy osztályok benevezését várjuk.

 

Székelyföldhöz vagy a székelységhez kapcsolódó interaktív/digitális játékot vagy kvízt várunk online vagy offline formátumban.

 

Nem feltételes a teljes projekt kivitelezése. Elfogadunk projekttervezeteket is, amelyek a játék kivitelezését és érdekességét fel tudják mutatni.

 

Alkotásokat bármilyen tervezett vagy kivitelezett technikával elfogadunk. A játékfaj lehet kvíz vagy akár bármilyen más műfaj is. Beadványként elfogadunk egyszerű kivitelezési formákat isA pályázatokat elektronikus formában vagy postán lehet elküldeni.

 

Beküldési határidő : 2015. február 9.

 

V. Ilyen tankönyvet szeretnék!

 

Pályázat interaktív tankönyvrészletek kidolgozására

 

A tanítóképzős diákok és egyetemisták a következő interaktív tankönyvrészletek kidolgozása közül választhatnak:
- Magyar nyelv és kommunikáció, 3. és 4. osztály
- Matematika és környezetismeret, 3. és 4. osztály
- Polgári nevelés, 3. és 4. osztály

A tankönyvrészletek kizárólag az érvényes tantervek alapján készülhetnek (letölthető az oktatási minisztérium honlapjáról: www.edu.ro), a tanterv vonatkozó részét a pályázók szabadon megválaszthatják. A pályamunka terjedelme nem korlátozott, de legkevesebb öt tanítási óra anyagát kell tartalmaznia.

 

Pályázhatnak egyének vagy munkacsoportok .

 

A pályázatokat elektronikus formában várjuk.

 

Beküldési határidő: 2015. február 9.

 

A pályázat általános iskolás nyertesei jutalomként a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács nyári tehetségtáborában vehetnek részt. A sikeresen pályázó középiskolások és egyetemisták értékes könyvjutalomban részesülnek. A legszínvonalasabb pályamunkák szerzőinek ugyanakkor közlési lehetőséget biztosítunk szakfolyóiratokban és bemutatkozási lehetőséget a Székelyföldi Tehetségnapon.

 

A pályázatok előlapján a következő adatoknak kell szerepelniük: a pályázati kategória, a pályamunka címe, a pályázó egyén/csapat neve, lakcíme, iskolája, osztálya, az iskola címe, az irányító felnőtt (tanító, tanár vagy más személy) neve és foglalkozása. Csoportos pályázatok esetében minden csapattag adatait kérjük.


A borítékon illetve az elektronikus formában beküldött pályamunkák esetében az üzenet tárgyaként szerepeljen a Székelyföldi Kincskereső cím és a pályázati kategória megnevezése.

 

Postázási cím: Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, Templom utca 1/A, illetve Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

A pályázat teljes anyaga megtalálható az SZTT honlapján: www.tehetsegpont.ro

 

Esetleges kérdéseiteket a fenti e-mail címre, illetve a 0267 351959-os telefonszámon várjuk.

 

Minden pályázó diáknak és csapatnak örömteli munkát, eredményes együttműködést kívánunk!

0
0
0
s2smodern

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon