A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács az NTP-ADY-M-13-006 kódszámú megbízás alapján 2013.10.01-2014.06.30 periódusban 58, egyenként 100.000 Ft értékű ösztöndíj adminisztrálását végezte, azaz 5.8 mil Ft értékű ösztöndíjalapot kezelt a megbízás feltételeinek megfelelően.

 

A vállalt kötelezettségeket maximálisan teljesítette: széleskörben népszerűsítette a programot, elvégezte a 308 beérkezett pályázat nyilvántartásba vételét és rendszerezését, kidolgozta az értékelési pontrendszert, független szakmai bizottságot hozott létre és elvégezte a pályázatok értékelését, az eredményeket a pályázatokkal együtt továbbította a minisztériumnak, a végső eredményekről tájékoztatta a pályázókat, és támogatási szerződések alapján átutalta az ösztöndíjat a kedvezményezetteknek. Annak ellenére, hogy az operatív munkálatok és járulékos költségek fedezésére nem volt támogatás, a bonyolításban közreműködő közel 20 személy a legnagyobb komolysággal és elhivatottsággal végezte a feladatát. Összességében az SzTT hasznosnak ítélte meg a program bonyolítását, az ilyenszerű támogatások iránti óriási igényre való tekintettel az érintett területeken, és kiemelkedően fontosnak tartja, hogy első alkalommal érkezik forrás-alap közvetlen Székelyföldre Budapestről, amelynek jelentőségét a magas számú pályázat és a kedvezményezettek széleskörű társadalmi és földrajzi szórása igazolja.

 

Az Ady Endre ösztöndíj-program fő célkitűzése, a hátrányos térségekben élő, szociálisan hátrányos helyzetű, ugyanakkor jó tanulmányi eredményekkel rendelkező diákok támogatása volt. Ez sikeresen meg is valósult a pályázat által. A beérkezett pályázatokat 4 fő szempont szerint értékelte az elbíráló bizottság, melyek a következők voltak: társadalmi hasznosulás, iskolai tagozat, szociális helyzet, lakhely.


A társadalmi hasznosulás terén fő szempont volt, hogy ki hány területen tehetséges (egy, vagy több tehetségterület), illetve az iskolai átlag figyelembevételével kerültek pontozásra a tanulók. Szintén értékelési szempont volt az, hogy gimnáziumi, vagy líceumi tanulóról van szó. Szociális helyzet terén négy jövedelem-kategóriát jelöltünk meg, és ennek megfelelően, a családi jövedelmek igazolása alapján, a kategóriának megfelelő pontszámot kapta a tanuló. Lakhely szempontjából két kategóriába voltak sorolhatók a pályázók: vidéki, vagy városi diák.


Ezen értékelési szempontok szerint 40 volt a maximálisan elérhető pontszám. A támogatásban részesülő 58 diák 40 és 37 pont közötti pontszámot ért el.


A beérkezett beszámolókból egyértelműen levonhatjuk a következtetést, hogy minden egyes tanuló, illetve családja számára nagyon nagy segítségnyújtás volt az ösztöndíj.


Minden tanuló köszönetnyilvánítással kezdte beszámolóját, hiszen az ösztöndíj által olyan lehetőségekhez jutnak, ami különben nem állna módjukban. Mivel nagyon szűkös anyagi körülmények között élnek, sokszor még a ruházat, tanfelszerelés megvásárlása is gondot jelent számukra. A körülmények ellenére jól tanulnak és igyekeznek több területen jó eredményeket elérni, hiszen megértették, hogy így tehetnek hosszú távon saját maguk és közösségük javára.

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával valósul meg.

 

EETK - Emberi Erőforrás Támogatáskezelő

 


Warning: include_once(/home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation../settings_pagination.php): failed to open stream: No such file or directory in /home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation/default.php on line 11

Warning: include_once(): Failed opening '/home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation../settings_pagination.php' for inclusion (include_path='.:/opt/alt/php74/usr/share/pear') in /home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation/default.php on line 11

    Warning: Use of undefined constant TCK_ARTICLE_PAGINATION_SHOW_ICONS - assumed 'TCK_ARTICLE_PAGINATION_SHOW_ICONS' (this will throw an Error in a future version of PHP) in /home2/r57979tehe/public_html/templates/sztt/html/plg_content_pagenavigation/default.php on line 18
0
0
0
s2smodern

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon