A Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács (SZTT) pályázati kiírása általános és középiskolás diákoknak, valamint egyetemistáknak a 2014. március 22. és június 13. közötti időszakra.

 

A pályamunkák témája:

I. Az én falum/városom

Helytörténeti, néprajzi gyűjtés/kutatás 5 fős (4 gyermek és 1 felnőtt) csoportoknak.

1. A 2–4. osztályosok a következő témakörökből választhatnak:

a) Néprajzi gyűjtés: Ritka növények/állatok a településünk környékén; gyógynövények, gyógyvizek; hagyományos ételek. Népi mesterségek a falunkban/városunkban.
b) Épített örökségünk: Régi épületek a falunkban/városunkban.
c) Régi írások faggatása: A falu/város valamely neves szülöttének bemutatása a településen fellelhető írásos és tárgyi dokumentumok, szóbeli emlékek felhasználásával.

A versenyre benevező csapatok tagjai lehetnek egyetlen osztály képviselői, de a csapatok alakulhatnak különböző osztályos vagy a település különböző iskoláinak tanulóiból is.

A pályamunka három részből áll:
- a gyűjtés/kutatás eredményének 2–4 oldal terjedelmű (A4-es, vonalazott) kézzel írott bemutatása.
- a szöveghez készített rajzok, térképek, illusztrációk, fotók stb. 2–4 oldal terjedelmű gyűjteménye (bármilyen technikával, A4-es oldalon).
- a gyűjtés/kutatás folyamatát rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló.

 

2. Az 5–8. osztályosok a következő témakörökből választhatnak:

a) Néprajzi gyűjtés: Határ- és dűlőnevek, régi receptek, régi íratlan falutörvények, helyi népszokások stb.; Településünkről származó tárgyak székelyföldi múzeumokban; Ipartörténeti emlékek a falunkban/városunkban; Régi tárgyak a falunkban/városunkban; Névadási szokások településünkön.
b) Épített örökségünk: Településünk műemléképületei; Településünk emlékművei (kapcsolódó történelmi adatokkal, az érintett családok bemutatásával).
c) Régi írások faggatása: Régi népes családok családfái; Településünk egyházi anyakönyveiből; Településünk még fel nem dolgozott történetéből (a 20. század második felétől napjainkig); Iskolatörténeti kuriózumok.
d) Interjú: A település 70 év fölötti lakosainak faggatása: hajdani életvitel, szokások, táplálkozás, iskola stb.)

A versenyre benevező csapatok tagjai lehetnek egyetlen osztály képviselői, de a csapatok alakulhatnak különböző osztályos vagy a település különböző iskoláinak tanulóiból is.

A pályamunka három részből áll:
- a gyűjtés/kutatás eredményének bemutatása számítógépen szerkesztett, 2000–3000 karakter terjedelmű összefoglaló szövegben.
- a szöveghez készített rajzok, térképek, illusztrációk, fotók stb. 3–4 oldal terjedelmű gyűjteménye (bármilyen technikával, A4-es oldalon).
- a gyűjtés/kutatás folyamatát rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló.

Beküldési határidő mindkét korcsoportban: 2014. május 9. (a postabélyegző dátuma)

 

II. Forrás-kincsünk
Pályázat 7–11. osztályos diákoknak helyi/környékbeli vízforrás (ok) feltérképezésére és rendbetételére, a munka népszerűsítésére a helyi közösségben.

8 fős (6 tanuló + 2 felnőtt) csoportok benevezését várjuk. A csapatok tagjai lehetnek egyetlen osztály képviselői, de a csapatok alakulhatnak különböző osztályos vagy a település különböző iskoláinak tanulóiból is.

 

A pályamunka négy részből áll:
- a választás indoklása, a kutatás, feltérképezés eredményének bemutatása számítógépen szerkesztett, 2000–4000 karakter terjedelmű összefoglaló szövegben.
- a szöveghez készített rajzok, térképek, illusztrációk, fotók stb. 3–4 oldal terjedelmű gyűjteménye (bármilyen technikával, A4-es oldalon).
- a munkafolyamatot rövid leírással és fényképekkel dokumentáló munkanapló.
- a kezdeményezést a helyi lakosság körében népszerűsítő dokumentumok gyűjteménye: plakát- és szórólapterv, a forrás-kincs logója, a (munka céljáról és eredményéről) megkérdezett helybeliek véleményének rövid ismertetése.

Beküldési határidő: 2014. június 6. (a postabélyegző dátuma)

 

III. Gábor Áron – 200

Irodalmi pályázat 9-11. osztályos diákoknak és egyetemistáknak.

 

Születésének 200. évfordulója alkalmából Gábor Áron személyéhez kapcsolódó eredeti írásokat várunk a következő műfajokban:


  • esszé (egyéni)
  • filmforgatókönyv (2 fős csapat)
  • színpadi jelenet (2 fős csapat)
  • képzelt interjú Gábor Áronnal (egyéni)
  • Gábor Áron köztéri beszéde (egyéni)
  • Gábor Áron fiktív Facebook-oldala, az elképzelés leírása (2 fős csapat)

A pályázatokat elektronikus formában várjuk. A pályamunka terjedelme 3000–6000 karakter szóközökkel.

 

Beküldési határidő: 2014. május 16., 24 óráig.
A legjobb pályamunkákat kötetben jelentetjük meg!

 

IV. Székfoglaló
Játékpályázat informatikai szakköröknek, általános és középiskolás diákoknak, valamint egyetemistáknak.
Székelyföldhöz vagy a székelységhez kapcsolódó interaktív/digitális játékokat várunk online vagy offline formátumban.
Benevezhetnek egyének, vegyes csoportok vagy iskolai osztályok. A csoport felnőtt tagjainak száma nem haladhatja meg a csoport egyharmadát.
A játék lehet kvíz vagy bármilyen más műfaj is. Alkotásokat bármilyen tervezett vagy kivitelezett technikával elfogadunk: egyszerű kivitelezési formákat is (pl.: scratch.mit.edu), online játékformákat (pl.: honfoglalo.hu), mobil játékokat, facebook játékokat, offline játékokat stb. Elfogadunk projekttervezeteket is, amelyek fel tudják mutatni a játék célját, tartalmát, kivitelezését és érdekességét (egy kivitelezett munkapróba, amely a játék formájára, menetére utal vagy a játék művészeti/grafikai jellemzőinek felmutatása – concept art).
A pályázat beküldhető online vagy postán.

Beküldési határidő: 2014. június 13. 24 óra

 

A nyertes pályázatoknak lehetőséget biztosítunk a budapesti Országos Tehetségnapon való részvételre és a játékprojekt bemutatására. Támogatjuk a díjazott munkák jogi védelmét, továbbfejlesztését és terjesztését.

 

V. Ilyen tankönyvet szeretnék!
Pályázat interaktív tankönyvrészletek kidolgozására
A tanítóképzős diákok és egyetemistáknak a következő interaktív tankönyvrészletek kidolgozása közül választhatnak:

 

  • Magyar ábécéskönyv
  • Matematika és környezetismeret, 1-2. osztály
  • Polgári nevelés, 3. osztály

 

A tankönyvrészletek kizárólag az érvényes tantervek alapján készülhetnek (letölthető az oktatási minisztérium honlapjáról: www.edu.ro), a tanterv vonatkozó részét a pályázók szabadon megválaszthatják. A pályamunka terjedelme nem korlátozott, de legkevesebb öt tanítási óra anyagát kell tartalmaznia.
Pályázhatnak egyének vagy munkacsoportok.
A pályázatokat elektronikus formában várjuk.
Beküldési határidő: 2014. június 20., 24 óráig.

 

Pályázok köre:

A nyertes pályázókat könyvekkel, közlési lehetőség biztosításával (írott és elektronikus sajtó, önálló kiadvány), nyári tehetségtáborban való részvétellel, tehetségnapi bemutatkozó fellépéssel jutalmazzuk.


A pályázatok előlapján a következő adatoknak kell szerepelniük: a pályázati kategória, pályamunka címe, a pályázó egyén/csapat neve, lakcíme, iskolája, osztálya, az iskola címe, az irányító felnőtt (tanító, tanár vagy más személy) neve és foglalkozása. Csoportos pályázatok esetében minden csapattag adatait kérjük.


A borítékon illetve az elektronikus formában beküldött pályamunkák esetében az üzenet tárgyaként szerepeljen a Székelyföldi Kincskereső cím és a pályázati kategória megnevezése.

 

Postázási cím:
Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács, 520014, Sepsiszentgyörgy, Kovászna megye, Templom utca 1A szám, illetve Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. vagy Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Esetleges kérdéseiteket a fenti email címre, illetve a 0267 351959-os telefonszámon várjuk.

Minden pályázó diáknak és csapatnak örömteli munkát, eredményes együttműködést kívánunk!

 

A program az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Tehetség Program, az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő, valamint az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet támogatásával valósul meg.

 

EETK

0
0
0
s2smodern

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon