Csak tiszta forrásból

Ének-zene módszertani képzésre került sor 2019 október 25.-26.-a között a Székelyföldi Tehetségsegítő Tanács szervezésében Sepsiszentgyörgyön, szakmai vezetője Dr. Gállné Gróh Ilona, segédje lánya, Gáll Viktóia Emese.

 A megye tehetségpontjaiból érkezett 25 résztvevő, többnyire óvónők és a Plugor Sándor Művészeti Líceum zenetanárai, akik óvodákban tartanak ének-zene foglalkozásokat (már a múlt tanévtől).

 Nem véletlen a Kodály Zoltán-i gondolat, hisz újra elvezetett minket a tiszta forráshoz Dr. Gállné Gróh Ilona, Budapesten élő énektanár, karvezető, a Ringató módszer kidolgozója, aki Forrai Katalin tanítványa és munkatársa, az a Forrai Katalin, aki Kodály Zoltán tanítványa volt, és őt bízta meg Kodály, hogy dolgozza ki az óvodai módszertant, amit meg is tett, az Ének az óvodában című műve az óvónőknek a bibilájává vált. Gróh Ilona, szintén a kodályi gondolat alapján kidolgozta az óvoda előtti korosztály (0-3 évig) módszertanát és gyakorlatba is ültette a nagy sikerű Ringatót.

A jelen levőknek nem mindennapi élményben volt részük, már első perctől lenyűgözte őket az előadók magas szintű tudása, elkötelezettsége, hite és közvetlensége, így egy oldott, szeretetteljes légkör alakult ki. Az elméletet sok ének, játék, gyakorlat, színes eszköztár és egy óvodai foglakozás, szakmai megbeszélés egészítette ki.

Az ott elhangzott dalanyag, mondókák, versek a magyar kultúra gyöngyszemei, ami szintén a kodályi alapelveknek megfelelve, csak a művészi értéket adja a gyermekeknek.

Megtapasztalhattuk az együtt éneklés örömét, szépségét, megsejthettük a művészeti nevelés erejét, átélhettük az összetartozást, a magyar kultúra megtartó erejét, és a tiszta forrástól felfrissülve megyünk utunkra, abban reménykedve, hogy még találkozunk.

Köszönet érte Ilona és Viktória, köszönet a szervezőknek!

Szabó Tünde óvónő

 

Kodály nyomdokain

A Ringató-zeneóvoda képzésen Gróh Ilonának köszönhetően, élővé vált,  Forrai Katalin (Kodály Zoltán tanítványának), Ének az óvodában című könyve. Nagyszerű módszertani tudását igyekezett nekünk átadni, elméletben, gyakorlatban, lelkiekben. Értékes és hasznos volt a bemutató tevékenysége is, amelyet a Körösi Csoma Sándor óvodásainak tartott. Gáll Viktória, pedig kiegészítette az éneklés örömével, tüzével, módszertani tudásával, lelkiségével. Hálásak vagyunk nekik ezért, az SZ.T.T.-nek is köszönjük, hogy elhozta ezt a képzést Sepsiszentgyörgyre. Szerencsések vagyunk, hogy ilyen tudással gazdagodhattunk. Remélem lesz még folytatása.

Tisztelettel, Ferenczi Júlia óvónő

A Gróh Ilona által tartott képzésen részt venni felemelő volt. Nagyszerű előadó, hatalmas a tudása,  közvetlensége, játékossága, módszertana lenyűgöző. Sok ismeretlen népdalt és gyerekdalt tanultunk. Bábjátékai elbűvöltek.  Nagyon kiegészítik egymást Viki lányával,2 napig a lelkünk is muzsikált. Köszönet a meghívásért, szervezésért!

Hajdu Laura óvónő

                                           16

1517

                                          18

0
0
0
s2smodern

Székelyföldi Tehetségpontok térképe

contentmap_module

Minden jog fenntartva! – ©

sztt logo monochrom

tehetsegpont.ro

520014 Sepsiszentgyörgy,
Templom utca 1A

Tel.: +40 267 351 959

 

Webfejlesztés: Digital Studio

 

fb icon